Bristol Royal Infirmary – Bristol

  • Client – Halsall Construction Ltd.
  • Project size – 490m²
  • Completion – 11 weeks
  • 6th Floor Rooftop Extension
  • 15 No. Consulting rooms, 9 No. Changing areas & Reception
  • Demolition & Removal of existing 6th Floor Structure
  • ‘Optimo Self-Clean KS1000’ Kingspan cladding
  • Factory-fitted Brise Soleil

Module-AR Limited were sub-contracted by Halsall Construction Ltd. to provide 16 No. modular units suitable for installing on the sixth floor of the Bristol Royal Infirmary. Before the installation of the Module-AR Limited structures could commence, Module-AR were firstly required to demolish and remove the existing corrugated, and asbestos-clad, structure on the sixth floor of the King Edward building.

Upon removal of the old structure, the 16 Module-AR bays, externally clad with ‘Optimo Self-Clean KS1000’ Kingspan, were then craned into position on top of the King Edward building and a linkway was erected to the existing building. The windows of the modules were fully hinged to permit cleaning from the inside and protective barriers were installed, along with a fall arrest system, for safe external maintenance of the structure.

 

 

Inside, the Bristol Royal Infirmary modular building is utilised as a Surgical Assessment Suite with 15 No. Consulting rooms, 9 No. Changing Areas, Reception rooms, a large Patient Waiting Area, Clean & Dirty Utility rooms and WC facilities. Factory-fitted brise soleil was installed to maximise sustainability, reduce sun glare and optimise natural light into the building. Due to the site being in the centre of the city of Bristol, construction site space was minimal. Alongside this, the modules were to be delivered on top of a busy hospital so minimising site disturbance was essential. The 16 No. modules were craned into position over 2 days without ever blocking the emergency entrance into the hospital and causing minimal disruption to the Hospital’s daily activities.

In total the project was designed, manufactured and installed in less than 11 weeks which allowed the hospital to utilise the facility up to 50% sooner than if the building was constructed traditionally.