Barnfield College – Luton

  • Client – Luton Borough Council
  • Project size – 1,274m²
  • Completion – 26 weeks
  • Science, Beauty & Holistic Therapy Facility
  • Full Turnkey solution
  • Traditional brickwork cladding
  • Attenuation tank
  • Sun pipes

Owing to the closure of one of the Barnfield College sites for redevelopment, a number of teaching disciplines had to be relocated to a new location. This meant the college needed to provide 15 additional Classrooms along with Administration areas, Storage rooms and WC facilities. The College’s additional accommodation needs were required urgently and it was important for the new facility to be installed, complete and ready for occupation for the students in the new September term.

Barnfield College required a full Turnkey package which included the design of foundations and, due to the college’s preferred location, a comprehensive drainage and flood defence system. Traditional brickwork cladding and a tiled pitched roof were also provided to match the existing buildings. The majority of Classrooms were designed as standard teaching spaces for up to 30 students and included interactive white board with overhead projectors. 1 large Class area of 88m² was provided to cater for specialist ‘Hair, Beauty & Holistic Therapy’ training classes for students. All rooms were installed with Heat & Cool air conditioning and the college was keen to create additional natural light to the 74m long central corridor therefore requested the installation of sun pipes which worked extremely well.

From receipt of the order; design, manufacture, installation and completion of a site of 1,274m² took an amazing 26 weeks, up to 50% faster than a traditionally built structure.

Words from the client

John Corbett, Capital Project Director of Barnfield College, stated: I would like to thank Module-AR for the way you have worked with the college to deliver the teaching block on an incredibly tight timescale and to a very high standard. The quality & feel in the block is very good and nothing like the old units that the college had years ago. The staff using the rooms are very happy with the building and it is better than some of the rooms that they had in the old building they have moved out from. Through the development of the design and the layout of the building we have managed to provide a structure that feels light & airy and is comfortable to use even through the cold period last winter. The college was very happy with the service you provided and it is for this reason that we had no hesitation in coming back to you for the adaptations to the building this summer. I have no hesitation in recommending you and your company to others as both times we have worked with you the projects have been successfully completed on time and on budget. Thank you for all your helps and I look forward to any future projects we can work on together.